L’any 1233 l’actual Alcalatén va ser conquistat als musulmans. Jaume I va concedir el Castell de l’Alcalatén a Ximénez d’Urrea, constituint-se així la Tinença de l’Alcalatén. El 31 de desembre de 1305 Joan Ximénez d’Urrea va atorgar carta a deu pobladors, que havien d’aportar 110 més per a poblar la Pobla de l’Alcora, de l'Alcalatén, segons els furs i costums d’Aragó. Tot i així, en 1354 Pere IV va atorgar a Joan Ximénez d’Urrea la renúncia al fur d’Aragó a favor del de València.
La carta de poblament els permetia triar i crear justícia, amb el seu consentiment o el del seu alcaide, triar jurats o mustaçaph, corredors, Sanyons i altres oficials. Es va crear així la primera administració municipal de l’Alcora i els primers documents generats pel municipi. Des d’aquell moment el fons documental municipal va anar creixent amb el temps amb importants documents i en algún moment es van incorporar llibres de protocols notarials dels segles XVIII i XIX. El municipi de l’Alcora va romandre baix jurisdicció senyorial fins a mitjans del segle XIX quan, amb l’abolició dels senyorius jurisdiccionals, va passar a regir-se per l’autoritat de la corona i la nombrosa legislació que es va aprovar al llarg del mateix segle. En 1925 Lluis Revest i Corzo va inventariar l’arxiu municipal de l’Alcora. Entre els documents inventariats hi havia privilegis del segle XIV al XVII, documents relatius a censos des de 1320, àpoques des de 1360, establiments dels segles XV i XVI, llibres d’acords des de 1709 i documents sobre les obres del pantà de 1770. Desgraciadament, durant la guerra civil espanyola l’arxiu municipal va ser destruït quasi en la seua totalitat, conservant-se tan sols els protocols notarials i alguns documents administratius anteriors. Durant el període franquista augmenta la producció documental, de la qual es conserva la major part. L’actual inventariat i descripció de l’arxiu va començar en 1999 i continua amb les noves incorporacions.
L’arxiu municipal dóna servei a l’Ajuntament de l’Alcora, una institució que continua generant informació. Per tant, anualment es transferixen documents des de les oficines a l’arxiu. També s’accepten donacions i depòsits de documents d’arxius.
L’Arxiu Municipal es troba en el semisoterrani de l’edifici de l’ajuntament, construït en 1982. El depòsit d’arxiu és una sala de 106 metres quadrats, amb 7000 metres lineals d’estanteries mòbils.